nachtkastje

Gedurende de periode van mijn afstuderen aan het Hout- en Meubileringscollege ging ik gebukt onder stress, nachtwerk en te weinig slaap. Deze nare ervaring wilde ik eigenlijk aangrijpen en dusdanig gebruiken dat het toch iets positiefs oplevert en het niet voor niets is geweest.

Ik pakte dit gegeven als mijn uitgangspunt om iets te gaan ontwerpen wat zorgt voor rust en sereniteit. Een product wat dwingt tot een dagelijks momentje van Zen in het huidige drukke bestaan. Na een lange tijd ontwerpen, schetsen en laten inspireren ben ik gekomen tot het nachtkastje wat je hier onder op de foto’s kunt zien.

Zelf ben ik een fervent lezer maar ik ontdekte dat ik veelal in meerdere boeken tegelijk lees en dat dit alle behalve bijdraagt aan rust in mijn hoofd. Geïnspireerd door o.a. het Tofu huis van Jun Tamaki in Kyoto bedacht ik dit minimale nachtkastje wat ruimte heeft voor max één boek. Zodat je focust op één boek.

Een nachtkastje heeft in mijn optiek twee functies. Het dragen van een boek en het dragen van een lichtbron voor het lezen van je boek. Het nachtkastje moet juist vrij blijven van allemaal objecten dus het nachtkastje zelf moest de lichtbron worden. Ik wilde de uitstraling van de Japanse rijstlamp proberen mee te nemen. Uiteindelijk kwam ik op Hi-Macs van LG. Een plaatmateriaal wat transparant genoeg is om licht door te laten. Daarnaast heeft het dezelfde matte, papier achtige uitstraling. Perfect dus voor dat waar ik naar op weg was.

Gedurende mijn afstuderen las ik veel in de Tao (te Tsjing) en daar in word omschreven dat rust en stabiliteit voortkomt uit twee tegenpolen die elkaar in balans houden (Yin en yang ). Deze verzen zijn de aanleiding geweest voor mijn uiteindelijke totaalproduct. Ik wilde geen ‘onderstel’ maar ik wilde een tweede object, een tegenpool, wat de ander in stand houd.

Het Hi-Macs is mat, kunstmatig, wit en koud. Na een aantal proefjes kwam ik op het idee om hout te bewerken met Oost-Indische inkt en daarna met een goede lak de houtnerf volop naar voren te laten komen. Zo is het contrast ontstaan tussen het kunstmatige en porie-loze Hi-Macs en het natuurlijk Essen wat donker en warm is. Tevens komt door het rechte lijnenspel de Japanse bouwstijl duidelijk naar voren, welke een grote invloed is geweest.

Het Essen deel en het Hi-Macs deel staan heel stabiel in elkaar en houden elkaar in stand. Er is geen verlijming of verbinding. Zodra je ze uit elkaar haalt storten ze in en zijn ze niks meer.

 

Het enige bestaansrecht is de functie.

nachtkastjeModel

Aantal *Persoonlijke gegevens

Naam *

E-mail adres *

Opmerking (optioneel)